От 5 до 10 август в Созопол се  провежда Международният

...
От 5 до 10 август в Созопол се  провежда Международният
Коментари Харесай

"Дон Роберто" или история за бръснар, тореадор и добродушен бик



От 5 до 10 август в Созопол се  провеж да Международният фестивал за куклен и булеварден спектакъл " Арлекино и Марионета ".  Сред участниците са актьори от Португалия и Италия , както и български кукловоди, театроведи и актьори.

" Има голям интерес към всички събития на фестивала – както към всички спектакли, по този начин и към нашата галерия, която е отдадена на приказния свят на Елин Пелин. Изложбата е проведена благодарение на Регионалната библиотека " Сава Доброплодни “ - Сливен “, споделя Мариета Ангелова в " Какво се случва “.

Гостите от Италия показаха два пъти своя театър " Амфитрион “ и организираха едно прекомерно забавно ателие по комедия дел арте с техники за театрален пердах. Имаше огромен интерес към това нематериално културно завещание на Италия, добавя Ангелова. 

Представлението " Дон Роберто " е моноспектакъл на известния кукловод Жоао Коста от Театър " Маозора " – Лисабон, Португалия . " Това е обичаен спектакъл, който е на повече от триста години и принадлежи към комедия дел арте “, споделя артистът Жоао Коста.

Двете театрални миниатюри " Бръснарят “ и " Корида “ са две елементи на спектакъла " Дон Роберто ". Те са построени в стила на антично португалско нематериално културно завещание, датиращо от междинните епохи и времето на господството на Инквизицията. Кукловодът, наименуван " робертейро ", насочва своите послания на " езопов “ език, като осмива предразсъдъците, незнанието и суеверията на своето време.

Първата част на " Бръснарят “ среща с Роберто. В деня на венчавката си, той отива да се избръсне, само че провокира голям брой комични обстановки и недоразумения със своята ловкост и сребролюбие. Втората част – " Корида “, показва по занимателен метод фамозната португалска традиция. В тази история има, несъмнено, бик и тореадор. Бикът обаче не е яростен, а в противен случай – добросърдечен и нежен. Тореадорът развява аления плащ, само че се стъписва – пред него не стои разгневен звяр, а – събрат, който се държи като някакво игриво куче.

На 9 август португалският Куклен спектакъл " Маозора " от 18 ч. ще показа представлението " Дон Роберто " на площада в Черноморец.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки: ФС на Международен фестивал за куклен и булеварден спектакъл
По обявата работи: Наталия Маева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР